Potrivit BEC, ”actorii politici” au potenţial de influenţare a electoratului şi au obligaţia să eticheteze acele materiale, pentru a nu fi considerat conţinut ilegal și, ulterior, să fie șterse din platformele online.
Recent, Nicuşor Dan a acuzat BEC de cenzură, după ce peste 150 de cetăţeni români neafiliaţi politic au avut postările şterse de pe platformele de socializare, deoarece şi-au exprimat opinii despre candidaţii la alegerile prezidenţiale.
Totodată, BEC a decis, în urma unei plângeri depuse de AUR, ştergerea unor postări făcute pe Facebook de fostul judecător Cristi Danileţ, pe motiv că mesajele publicate de acesta reprezintă ”materiale publicitare politice”.
De asemenea, în ultimele zile au fost închise conturile mai multor influenceri care nu respectau cerințele BEC de a eticheta materialele, aceștia discutând despre unii dintre candidații la prezidențiale cărora le promovau ideile.
BEC precizează că un proces electoral corect implică, printre altele, un echilibru just între libertatea de exprimare, inclusiv dreptul unei persoane de a avea opinii politice, şi garantarea că informaţiile şi mesajele promovate se circumscriu dezideratului prevenirii acţiunilor de manipulare şi dezinformare a alegătorilor.
În final, BEC a statuat că situaţiile în care materialele postate fac referire la modul de îndeplinire a atribuţiilor în exercitarea funcţiilor deţinute în prezent ori în trecut de către candidaţi, fără a conţine un îndemn direct ori indirect de a vota ori de a nu vota, nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice.