Măsura are la bază faptul că procedurile vamale simplificate din UE, gândite pentru a facilita comerțul, au devenit în ultimii ani o poartă larg deschisă pentru fraudă fiscală.
Un raport publicat recent de Curtea Europeană de Conturi arată că miliarde de euro se pierd anual prin eludarea plății TVA la importuri, iar statele membre nu nu mai au modalități să combată tacticile aplicate de platformele de comerț.
”Valoarea bunurilor importate sub aceste regimuri este ridicată, iar riscul de abuzuri prin practici frauduloase este mare. Măsurile existente nu sunt suficiente pentru a preveni și a detecta fraudele cu TVA la importuri atunci când se recurge la proceduri vamale de import simplificate”, avertizează auditorii europeni în cadrul unui raport.
Multe state membre nu verifică dacă bunurile chiar ajung în statul de destinație, iar codurile fiscale folosite pot fi fraudate sau atribuite unor firme-fantomă. În cazul comenzilor online, unele pachete sunt subevaluate intenționat pentru a scăpa de plata TVA.
România este menționată expres în raport ca stat în care autoritățile vamale nu au competențe directe asupra TVA-ului intracomunitar, ceea ce le limitează drastic capacitatea de a interveni sau de a verifica abuzurile.
Uniunea Europeană a intensificat deja măsurile împotriva platformelor de comerț electronic din China, precum Temu și Shein, ca răspuns la preocupările legate de siguranța produselor, concurența neloială și impactul asupra pieței interne.