Actul normativ vizează eliminarea posibilității ca pacienții să ofere plăți suplimentare angajaților spitalelor în care au fost îngrijiți, dar să mențină opțiunea acestora de a oferi donații unităților sanitare.
”Pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în materie”, prevede legea. Potrivit expunerii de motive, ”oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoștință și implicațiile penale ale unui astfel de gest”.
Inițiatorii, mai mulți deputați USR, precizează că, de-a lungul anilor, această practică ”a primit varii interpretări din partea diferitelor segmente de populație, iar cadrul legislativ, deși a suferit câteva modificări, nu oferă un răspuns pe deplin clar”.
”Dincolo de aspectele menționate, nu se dorește anularea completă a dreptului la recunoștință al pacientului. El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susținem ca acesta să se manifeste doar prin donațiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu și către medici sau alți angajați ai centrelor sanitare’”, se mai arată în expunerea de motive.
La dezbaterile din Camera Deputaților, for decizional, deputatul Emanuel Ungureanu (USR), unul dintre inițiatori, a precizat pe 26 martie că prin acest proiect ”nu se legalizează șpaga”.