TikTok susține că a făcut eforturi și a intervenit pe platformă pentru a combate anumite fraude legate de scrutinul din noiembrie, dar cu toate acestea ingerințele externe au fost prezente și au influențat, în mod evident, electoratul.
În raport, TikTok susține că pe lângă Călin Georgescu, au beneficiat de susținere ilegală și George Simion sau Mircea Geoană:
S-au eliminat șase rețele CIO (operațiuni de influențare ascunsă) în 2024, care au fost identificate ca vizând în mod specific publicul român, inclusiv:
În septembrie 2024 – o rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român.
În noiembrie 2024 – o rețea de 78 de conturi care operează din România care au încercat să promoveze candidatul Călin Georgescu pe TikTok; o rețea de 12 conturi care operează din România care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană.
În decembrie 2024 – o rețea de 27.217 conturi operate prin intermediul unui furnizor fals de implicare, care a încercat să promoveze partidul politic AUR și candidatul independent Călin Georgescu prin postarea de comentarii la scară; o rețea de 68 de conturi operate din Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat.
De asemenea, după anularea alegerilor, TikTok a continuat să intervină pe conținut ilegal la finele anului trecut, după cum urmează:
În perioada 5 decembrie – 14 decembrie, a prevenit 4.415.720 de aprecieri (likeuri) false și 1.559.406 de solicitări de urmărire false și a blocat 33.594 de conturi spam din România.
S-au mai eliminat:
900 de conturi false ale unor candidați la alegerile din România și ale unor oficiali
92.958 de conturi false
616.548 de aprecieri (likeuri) false
1.023.652 de urmăritori falși
În perioada 15-30 decembrie a prevenit peste 5,3 milioane de aprecieri false și peste 2,6 milioane de solicitări de urmărire false și a blocat crearea a peste 116.000 de conturi spam în România. A mai eliminat: 59 de conturi care uzurpau identitatea unor conturi ale Guvernului, politicienilor sau unor partide politice din România, + 59.000 de conturi false, + 1,5 milioane de aprecieri false și + 1,3 milioane de urmăritori falși.
Manipularea votului prin influențarea ilegală a cetățenilor a reprezentat principala bază a deciziei CCR din decembrie anul trecut, prin care turul I al alegerilor prezidențiale a fost anulat.
DIICOT a pus sub urmărire penală mai mulți influenceri de pe TikTok, printre care Bogdan Peșchir, care a cheltuit peste un milion de euro pentru a influența voturile în favoarea lui Călin Georgescu.