Valul de critici la adresa șefului diplomației române, Emil Hurezeanu, ar putea contribui la înlocuirea sa de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Numele vehiculate pentru șefia diplomației române ar fi Ben Oni Ardelean și Robert Sighiartău, primul fiind chiar favorit, au indicat surse politice din PNL.
”Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Dar ştie şi domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e mare fan Ciolacu. Domnul Hurezeanu este un diplomat, ca să zic aşa, dar fără să îl jignesc, de modă veche. E un tip de diplomat cu ştaif într-o zonă de diplomaţie foarte bună de adaptat în Europa, dar nu este în dinamica diplomaţiei care se impune acum cu Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul”, a precizat Ciolacu.
La rândul său, Kelemen Hunor a declarat: ”trebuie să vedem de ce există această reținere, reticență din partea administrației Trump, de a discuta cu UE și de ce discută mai bine sau mai lejer cu statele membre. Ar fi bine o dezbatere publică permanentă. Nu aud nimic de la Ministerul de Externe, pentru mine este absolut uimitor… trec săptămâni și săptămâni și parcă nu avem minister de Externe”.
Hurezeanu, criticat și de opoziție
De asemenea, o parte a opoziției, reprezentată de USR, nu are o părere mai bună despre actualul ministrul de externe, liderul parlamentarilor acestei formațiuni, Ionuț Moșteanu, considerând că Hurezeanu ar trebui să facă un pas în spate.
”A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a mințit în legătură cu frații Tate, s-a făcut liniște. Milioane de români așteptau să poată călători, în sfârșit, după peste două decenii de speranțe și eforturi diplomatice, fără vize în SUA. Și nu se va putea nici acum. Această nedreptate e similară cu nedreptatea Schengen. E ironic că avem aceleași personaje implicate. Pe atunci, Emil Hurezeanu era ambasadorul României în Austria. Și nu făcea nimic. Acum e ministrul de Externe. Și nu știm nimic”, a afirmat și Moșteanu.
Guvernul SUA a anunțat, marți, în mod oficial, revizuirea includerii României în Visa Waiver, pentru a se asigura de ”respectarea cerințelor stricte de securitate” impuse de program, a transmis Departamentul de Securitate Internă al SUA (Homeland Security).