Când un politician "se jură" pe ceva și dă garanții în acest sens, șansele ca lucrurile să iasă tocmai invers sunt mai mari decât ca acestea să se întâmple așa cum a fost promis.
De atâtea ori am asistat la această rețetă binecunoscută, încât a devenit un fel de normalitate care nu mai miră pe nimeni, iar garanțiile oferite, fie ele tatuaje pe mână, demisii în alb, sau doar cuvântul de onoare să nu mai însemne nimic.
La ce sugerează acum mișcările pe tabla de șah a politicii românești, s-ar putea să avem o nouă răsturnare spectaculoasă de situație, poate chiar dublă, în cascadă.
După ce toți liderii și apoi toate forurile de conducere ale partidelor din coaliția de guvernare l-au confirmat și reconfirmat pe Crin Antonescu în postura de candidat unic al coaliției pentru poziția cea mai înaltă din stat, cascada de evenimente declanșată de plecarea întârziată dar totuși surprinzătoare a președintelui Iohannis din fotoliul de la Cotroceni, pare să declanșeze un val de noi formule posibile privind candidații partidelor.
Chiar dacă deocamdată se testează doar piața prin declarații formulate cu dus și întors, semnele sugerează o variantă de lucru foarte probabilă în care PNL va schimba "modificarea" și va vira brusc către o susținere a lui Ilie Bolojan în cursa pentru Cotroceni.
După mulți ani de bâjbâială politică din partea PNL, în care deciziile strategice luate de conducătorii partidului păreau a duce spre autodistrugere, o posibilă încolonare în spatele președintelui interimar ar reprezenta o primă mișcare inspirată după mult timp, revigorând un partid istoric aflat într-o degringoladǎ ideologică care a dus în final la pierderea legitimității privind reprezentarea dreptei autentice în România.
Elemente care susțin această candidatură sunt multe, mai ales prin prisma unei comparații cu varianta Crin Antonescu. Bolojan este perceput ca o figură nouă în politica dâmbovițeană, fără scheletele aferente unui trecut în prima linie de conducere, e recunoscut pentru stilul dur, reformist, confirmat de rezultate vizibile și măsurabile la Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Omul vrea și poate, trebuie doar lăsat și susținut de colegi. Aici intervin însă minusurile în ecuație. Bolojan este perceput de cei cu mai multă experiență în "curvǎsǎraiul" politic de București, inclusiv de mai versații colegi de partid, ca un tip prea “provincial”, rigid și dungos, care nu înțelege pe deplin cum stau lucrurile "la capitală". Iar repulsia unui sistem de combinații bine înrădăcinat, amenințat existențial de lama brută a briceagului bihorean, s-ar putea să fie decisivă în mazilirea acestuia.
În ciuda așteptărilor însă, sistemul pare să îl susțină deocamdată. Schimbarea de viziune a parlamentului privind suspendarea președintelui, plecarea "precipatată" a lui Iohannis și promovarea președintelui Senatului în poziția de președinte interimar sugerează un plan premeditat, gândit bine și executat pentru a debloca o situație politică în care Crin Antonescu nu oferă deloc garanția unei reușite în lupta cu Călin Georgescu, iar multiplele candidaturi vehiculate împart tabăra pro-europeană în prea multe facțiuni, riscând un eșec istoric încă din primul tur.
Bolojan este acum în situația și în poziția ideală pentru a-și aduna capital politic și electoral, având platforma perfectă pentru a demonstra ce știe, din postura de cel mai important om al statului. Surprinzător de abil, a început deja să adune buline roșii, punctând la un capitol sensibil și greu încercat în mandatele lui Iohannis și anume normalitatea. Noul președinte, chiar dacă interimar, călătorește ca tot omul, cu zboruri comerciale, sau cu mașina unor prieteni, cu bagajul în mână, fără escorte oficiale, avioane private, sirene și antemergători. După episoadele de opulență arogantă și de prost gust a clasei politice, comportamentul normal al unui lider politic este o surpriză plăcută pentru toți, prea obișnuiți deja cu excesele țipătoare ale preferatilor sistemului.
Un mare obstacol în nominalizarea lui Bolojan este reprezentat însă chiar de situarea PNL în coaliția guvernamentală alături de PSD și UDMR. Este greu de crezut că cel mai mare partid din Romania, PSD, va accepta susținerea președintelui PNL pentru obținerea celei mai importante funcții în stat. Cu nominalizarea lui Crin Antonescu lucrurile stăteau altfel. Pe principiul “nici nu strică, nici n-ajută”, acesta era retras de mult din viața de partid, nu poate fi considerat PNL-ist activ, are mai mult o imagine de intelectual independent, numai bun de susținut pentru o coaliție stânga-centru-dreapta.
"All options are on the table" ar spune americanii.
În această fază, în ciuda promisiunilor, toate opțiunile sunt încă în joc.
Ne va lua clasa politică prin surprindere și își va respecta promisiunea cu Crin Antonescu candidat unic al coaliției, sau vom asista la modificarea schimbării, iar partidele coaliției vor vira către candidați proprii, ca Bolojan, Ponta, Ciolacu, Kelemen Hunor sau alții?
Ce rol va juca Nicușor Dan în ecuația finală a alegerilor? Poate fi chiar el candidatul susținut de coaliția de guvernare în cazul plasării mai bune în sondaje față de Crin Antonescu?
Cum își va juca cartea PSD-ul în cazul nominalizării de către PNL a lui Bolojan în cursa electorală?
Toate variantele așteaptă doar o scânteie declanșatoare pentru a demara din loc, iar acea scânteie va veni în curând, sub o formă sau alta și va răsturna toate calculele existente în momentul de față.
Politologu
Si ce facem?ajungem din nou sa votǎm rǎul cel mai mic!nice👌