Ministrul Cseke Attila a declarat că s-a ajuns la zi cu plata facturilor restante din “Anghel Saligny” și PNDL. Aceasta ca urmare a virării de către Ministerul Dezvoltării a sumei de 60 milioane lei, în vederea decontării facturilor pentru 60 de obiective finanțate prin cele două programe, respectând promisiunea făcută de a achita restanțele până la finalul lunii martie.
”Dacă, la preluarea mandatului, ministerul a avut cereri de plată în valoare de 4,1 miliarde de lei pe aceste două programe, am reușit să ne achităm toate datoriile către beneficiari și, începând cu data de 2 aprilie, ora 8.30, redeschidem platforma pentru noi cereri de plată prin PNDL și Anghel Saligny”, a precizat ministrul dezvoltării.
Începând de miercuri, 2 aprilie, de la ora 8:30, a fost redeschisă platforma on-line pentru depunerea de noi cereri de plată în cadrul programelor guvernamentale “Anghel Saligny” și PNDL, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Platforma a fost închisă timp de trei luni pentru ca ministerul să nu mai acumuleze facturi de plată și să le achite pe cele restante.
La începutul acestui an, nivelul datoriilor restante era de 3,7 miliarde lei pentru proiectele din programul “Anghel Saligny” și de 400 milioane lei pentru cele din PNDL. Pentru proiectele finanțate prin PNRR facturile neplătite erau de 1,7 miliarde lei. În medie facturile erau plătite către firme cu întârzieri de 3-4 luni.
Cu toate că Ministerul Dezvoltării a ajuns „la zi” cu plata facturilor restante, probabil că după trei luni de activitate constructorii au adunat alte facturi care vor forma „cozi” în platforma ce a fost recent deschisă. Însă, facturile nou-depuse vor fi plătite după criteriile de prioritizare aprobate în februarie anul acesta.
Așadar, vor avea prioritate la plată facturile pentru finalizarea proiectelor cu grad ridicat de execuție (70-80%), mai ales pentru proiecte de rețele de apă și canalizare, rețele de gaz.
În cadrul programului Anghel Saligny, solicitările de transfer depuse de către beneficiarii programului în cursul anului 2025 vor fi prioritizate în funcție de categoriile de investiții și de gradul de implementare al acestora, astfel:
* conform categoriei de investiții, procentual:
– 45% pentru proiectele de alimentări cu apă și stații de tratare a apei și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale;
– 30% pentru proiectele de sisteme de distribuție a gazelor naturale
– 25% pentru proiectele de drumurile publice, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice;
* conform gradului de implementare al obiectivelor – repartizarea fondurilor în funcție de stadiul de implementare al proiectelor:
– 50% pentru obiectivele de investiții pentru care au fost transferate de la bugetul de stat sume de peste 80% din valoarea totală a contractului;
– 30% pentru obiectivele de investiții pentru care au fost transferate de la bugetul de stat sume de cuprinse între 40% și 80% din valoarea totală a contractului;
– 20% pentru obiectivele de investiții pentru care au fost transferate de la bugetul de stat sume de cuprinse între 0% și 40% din valoarea totală a contractului.
În cadrul fiecărei categorii de prioritizare, solicitările vor fi onorate în ordinea cronologică a înregistrării acestora la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Între timp, din cauza iresponsabilității predecesorilor, statisticile arată că un număr de 1500 de firme de construcții au intrat în insolvență, în creștere cu aproximativ 50% față de anul 2023. Pentru politicieni prioritatea a fost să arate că se fac investiții și se taie panglici în alegeri. Prețul îl plătește economia, firmele în insolvență si furnizorii de pe lanțul economic al sectorului construcțiilor și cetățenii rămași fără locuri de muncă.
Constructorii rămași în picioare își pun toată speranța în Cseke Attila care pare să conducă Ministerul Dezvoltării cu responsabilitate și implicare spre deosebire de predecesorii acestuia.