Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind cea mai scurtă zi din 2025.
Schimbarea orei are loc de două ori pe an: în prima lună de primăvară, când se trece la ora de vară, și în penultima lună de toamnă, când ceasurile revin la ora standard de iarnă.
Odată cu solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară.
Trecerea la ora de vară aduce cu sine atât beneficii, cât și o serie de probleme pentru sănătate. Schimbarea orei poate să afecteze calitatea somnului, starea generală de bine și nivelul de energie.
Deși presupune pierderea unei ore de somn, avantajul principal al acestei schimbări orare constă în extinderea duratei de lumină naturală în timpul zilei.
Acomodarea la ora de vară poate veni la pachet cu dificultăți de somn, o senzație accentuată de oboseală și de iritabilitate, în special în primele zile după schimbare.
De asemenea, poate influența negativ capacitatea de concentrare și de memorare, ceea ce poate reduce performanța la locul de muncă, dar și starea generală de bine. În plus, pot apărea schimbări bruște de dispoziție, tulburări digestive (creșterea apetitului pe timp de noapte/suc gastric), dar și o stare de disconfort general.
Pentru a diminua efectele acestei schimbări, specialiștii recomandă ajustarea treptată a programului de somn cu câteva zile înainte, expunerea mai frecventă la lumina naturală și evitarea consumului excesiv de cofeină.