Declarația lui Putin privind o administraţie temporară se leagă de o afirmație a sa mai veche, conform căreia autorităţile din Ucraina nu sunt un partener de negociere legitim, întrucât preşedintele Volodimir Zelenski a rămas la putere după finalul mandatului său, în mai 2024.
”În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri. Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice şi a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populaţiei şi apoi să începem discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a precizat Putin.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a afirmat, întrebat despre declaraţiile lui Putin privind administraţia temporară, că guvernarea Ucrainei este stabilită de Constituţia acesteia şi de poporul ţării.
În aceste condiții, solicitarea președintelui rus pare să ducă negocierile de pace într-un punct mort, întrucât, potrivit Constituției Ucrainei, nu se pot organiza alegeri pe timp de război, iar de aici și prelungirea automată a mandatului lui Zelenski.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a provocat sute de mii de morţi şi răniţi, a dus la strămutarea a milioane de oameni, a transformat oraşe în ruine şi a declanşat cea mai dură confruntare între Moscova şi Occident în ultimii zeci de ani.