La reuniunea șefilor de stat și de guvern ai ”coliției voluntarilor” privind securitatea în Ucraina, au participa 31 de state și reprezentanți ai NATO și ai UE.
Printre alte subiecte de actualitate, aceștia au discutat și despre acordul de încetare de focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile stabilit recent, iar Bolojan a anunțat rolul României.
”În acest sesn, întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, (…) România va participa la acest grup de lucru și prin infrastructura pe care o are, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat”, a declarat la finalul reuniunii președintele interimar Ilie Bolojan.
El a spus că țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic al Europei.
Poate aude și Simion: ”Niciun militar român în Ucraina”
De asemenea, Bolojan s-a reafirmat că România nu va trimite trupe în Ucraina: ”Așa cum am mai spus, România nu va trimite, și a anunțat această chestiune cât se poate de clar, niciun militar român în Ucraina. Dar într-o situație ipotetică în care se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan, a unei analize privind forțele care ar putea să asigure o astfel de garanție, dar departe de front, nicidecum în prima linie”.
Președintele interimar a mai reamintit și cât de important pentru România este modul în care rezistă Ucraina atacacurilor rusești: ”România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina, pentru că fără o astfel de susținere există riscul de cădere a frontului și, practic, ucrainienii, prin ceea ce fac, apărându-și cetățenii și teritoriul, țin pericolul la distanță. Orice fel de situație în care Ucraina are o cădere ar însemna complicații importante și o înaintare înspre zona de vest, pe care nici Europa și nici România nu și-o dorește”.