În motivarea deciziei, CCR precizează că participarea autorităților militare ale NATO la controlul spațiului aerian național trebuie analizată în contextul obligațiilor asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, iar acest lucru nu afectează suveranitatea țării.
De asemenea, CCR spune că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în spațiul aerian al României au pătruns mai multe drone, iar localnicii mai multor zone din Tulcea și Galați au fost avertizați prin sistemul Ro-Alert. Autoritățile române au transmis că acestea nu pot fi doborâte, în lipsa unui cadru legislativ.
De asemenea, CCR a respins, tot în sedința de joi, sesizările AUR, POT și SOS de neconstituționalitate formulate împotriva hotărârilor Senatului și Camerei Deputaților privind restructurarea serviciilor parlamentare, reținând că acestea au fost emise în temeiul autonomiei organizatorice a celor două camere.
Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și obligatorii.