Bolojan pune degetul pe rana justiției: durata excesivă a procedurilor, risc de prescripție și lipsa de credibilitate

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a spus, luni, că independenţa, eficienţa şi integritatea justiţiei sunt pilonii unei democraţii solide, iar întărirea lor nu este doar o obligaţie constituţională, ci şi o datorie morală faţă de fiecare cetăţean care îşi pune încrederea în statul român.

  • 0
  • 103 vizualizări

Invitat la prezentarea raportului de activitate pe anul 2024 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Bolojan nu s-a ferit să expună mai multe dintre problemele evidente cu care se confruntă justiția română.

Ilie Bolojan a precizat că aceste probleme sistemice nu pot fi ignorate și le-a enumerat: durata excesivă a procedurilor, cu riscul intervenţiei prescripţiei, lipsa unor practici unitare în speţe identice, infrastructura care lasă de dorit în unele instanţe, deficitul de personal, lipsa unui indicator clar de performanţă, ceea ce duce la ineficienţă, precum şi un acces la justiţie îngreunat, uneori, pentru omul obişnuit.

”Fără încrederea într-un sistem de bază al unei democraţii, menit să limiteze puterea prin drept sau să sancţioneze încălcarea legilor, ţara noastră este mai vulnerabilă. O justiţie modernă, eficientă, care respectă legea şi cetăţenii şi le garantează protecţia drepturilor fundamentale nu este un deziderat pe care să şi-l asume doar sistemul judiciar sau doar o parte a clasei politice. Este un obiectiv comun, care necesită voinţă politică, profesionalism şi mai presus de toate, o raportare corectă la interesul public, un efort de a duce sistemul de justiţie mai aproape de cetăţeni, în slujba acestora”, a declarat preşedintele interimar.

Acesta a continuat: ”O justiție eficientă nu presupune doar instituții funcționale, legi sau proceduri clare. Marile sisteme publice sunt formate din oameni aflați în slujba țării noastre. România are mulți magistrați profesioniști, cu integritate. Deoarece le revine misiunea de a stabili adevărul judiciar, societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale. Le sunt recunoscător tuturor magistraților, care prin ceea ce fac sunt un reper și pentru celelalte sisteme publice, dar mai ales pentru cetățeni, garantându-le că drepturile și libertățile lor sunt protejate”

Recent, fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a scăpat definitiv de condamnarea de 11 ani şi 8 luni de închisoare primită în dosarul în care era acuzat că a luat mită 30 de milioane de euro, abuz în serviciu şi spălare de bani. Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea sau încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor.

BEC a stabilit cum va arăta buletinul de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 
Prev Post BEC a stabilit cum va arăta buletinul de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 
Ziua Repetițiilor Deschise la Teatrul Municipal Baia Mare
Next Post Ziua Repetițiilor Deschise la Teatrul Municipal Baia Mare
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *