Potrivit investigației, aceștia se înscriu fără nicio intenție de a urma cursurile universitare, ci doar pentru a obține împrumuturi pe care nu intenționează să le returneze.
Oficialii britanici iau în calcul existența unei ”grupări organizate” care vizează în special cetățeni români. Majoritatea studenților aflați sub supraveghere s-au înscris la așa-numitele universități francizate – colegii mici plătite pentru a oferi cursuri pentru universități consacrate, dar care adesea au cerințe de admitere reduse.
Cifrele guvernamentale arată o creștere alarmantă a numărului de cetățeni români care solicită împrumuturi pentru studii: de la 5.000 în 2015-16 la 84.000 în 2023-24, sugerând că 15% din populația românească din Marea Britanie a primit un împrumut pentru studenți anul trecut.
În anul academic curent, 71.000 de români au solicitat împrumuturi pentru studenți, comparativ cu 19.000 de cetățeni polonezi, 16.000 de italieni și 12.000 de portughezi.
Colegiile francizate sunt acuzate că înscriu studenți care nu vorbesc engleza adecvat sau acceptă capturi de ecran ale testelor Duolingo ca dovadă a competenței lingvistice. Anul trecut, la unele dintre universități cu furnizori francizați, între 35 și 55% dintre solicitanți au fost români.