Părinții plătesc, în medie, 1.000 de lei pe lună pentru medidațiile copiilor, after school și materiale didactice

Părinții sunt nevoiți să plătească, în medie, aproape 10.000 de lei anual pentru meditații, after school și materiale didactice, arată un sondaj Salvați Copiii România pe baza datelor culese la finalul anului 2024.

  • 0
  • 216 vizualizări

Faptul că școala este gratuită în România a rămas doar un slogan prăfuit, dat fiind că de foarte mulți ani părinții alocă anual sume importante de bani pentru educația copiilor, de la meditații, after school și până la materiale didactice sau activități extracuriculare.

Potrivit raportului, comparativ cu anul 2021, costul mediu anual suportat de părinți pentru educația copiilor a crescut cu aproximativ 3.100 de lei, până la 9.818 de lei anual. Cele mai importante creșteri sunt cele legate de meditații, aproximativ 3.700 lei, și after school, aproximativ 2.500 lei.

Costurile medii anuale cresc odată cu vârsta copilului, de la 6.803 în cazul ciclului primar, la 10.781 la gimnaziu și 12.119 la liceu, iar incidența meditațiilor este cea mai ridicată în București (60%), cu aproximativ 20% peste cea din alte orașe și mediul rural.

Realizatorii studiului susțin că majoritatea copiilor fac meditații la matematică, limbi străine și limba română. Materii precum informatica, fizica, chimia sau biologia apar ca subiect de meditații majoritar la liceu, în celelalte cicluri de studii având o incidență marginală.

Costul lunar al meditațiilor este de aproximativ 1.000 de lei, iar un copil face, de regulă, meditații la două materii. De asemenea, costurile meditațiilor este resimțit ca un efort semnificativ, care presupune amânarea unor cheltuieli necesare, de aproximativ 25% dintre respondenții ai căror copii le urmează.

Cei mai mulți dintre respondenții care apelează la meditații pentru copiii lor fac acest pas în vederea pregătirii pentru examenele naționale (58%), următorul motiv fiind recuperarea materiei pe care copilul nu reușește să o parcurgă la clasă (36%) și îmbunătățirea performanțelor deja atinse de copil (32%).

Întâlnire Bolojan – Ciolacu, pe tema securității României și a Uniunii Europene
Prev Post Întâlnire Bolojan – Ciolacu, pe tema securității României și a Uniunii Europene
Dacian Cioloș a fost numit consilier onorific al președintelui Ilie Bolojan
Next Post Dacian Cioloș a fost numit consilier onorific al președintelui Ilie Bolojan
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *