Curtea Constituțională a României a explicat, în cadrul unui comunicat pe cât de stufos, pe atât plin de termeni instituționali și juridici, motivele pentru care a respins contestația lui Georgescu la decizia Biroului Electoral Central de a-i invalida candidatura.
Motivarea CCR nu este nici pe departe una ”care să aducă argumente pe înțelesul oamenilor”, așa cum a solicitat, în dese rânduri, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, să se pronunțe instituțiile statului, în cazul unor decizii majore, cu un mare impact social.
În fapt, CCR transmite că a examinat 5 critici principale invocate în contestațiile formulate, din care reies următoarele idei principale, ordinea fiind aleatorie:
– Decizia BEC de a-i invalida candidatura lui Georgescu este în conformitate cu cadrul constituțional și legal.
– Decizia BEC nu s-a raportat la situația invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă la scrutinul de anul trecut.
– Curtea a permis aplicarea directă de către BEC a Constituției numai pentru acest proces electoral desfășurat în circumstanțele excepționale determinate de anularea procesului electoral din anul 2024. Bref: Magistrații au stabilit că interdicția aplicată de BEC lui Călin Georgescu se aplică doar la aceste alegeri, nu și la următoarele.
Așadar, extremiștii mai au de așteptat 5 ani plini de speranță că Georgescu își va mai putea depune candidatura la prezidențiale. Cu o singură condiție esențială și absolut obligatorie: să fie și în libertate!