Chiar dacă ar fi vrut, Putin n-ar fi putut să dea joi un răspuns ferm privind încetarea focului pentru 30 de zile, întrucât ar fi transmis un semnal contradictoriu armatei sale, dat fiind că abia a revenit de pe frontul regiunii Kursk și, mai ales acum, când Rusia este în plină ofensivă și tot cucerește teritorii ucrainene.
Statele Unite și Ucraina mai au de așteptat decizia lui Putin, care joi s-a întâlnit cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, iar în cadrul conferinței de presă comune a răspuns pe tema armistițiului.
”Pornim de la faptul că această încetare trebuie să ducă la o pace pe termen lung și la eliminarea cauzei fundamentale a crizei. Încetarea focului pentru 30 de zile nu ar trebui folosită pentru reîarmarea armatei ucrainene și continuarea mobilizării. Și dacă acest lucru nu se va întâmpla, cum va fi implementat controlul? Acestea sunt întrebări rezonabile. Cine va da ordine de oprire a ostilităților? Cine va stabili dacă încetarea focului este încălcată de-a lungul liniei de 2.000 de kilometri?”
Putin a mai menționat că Rusia nu intenționează să permită armatei ucrainene să părăsească regiunea Kursk în timpul unei eventuale încetări a focului, mai ales ”după atâtea crime”. Liderul de la Kremlin a promis că va discuta toate aceste probleme cu reprezentanții Statelor Unite: ”Propunerea este foarte sensibilă, dar în privinţa detaliilor va trebui să discutăm cu partenerii noştri americani, poate că va trebui să-l sun pe domnul Trump pentru a discuta”.
La rândul său, în cadrul întâlnirii de joi, de la Casa Albă, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele Trup a declarat: ”Sper că Rusia va face ce trebuie. El (Putin) a făcut o declarație foarte promițătoare, dar care nu este completă. Ce se întâmplă între Ucraina și Rusia vrem să înceteze”.