Tanczos Barna anunță că România susține creșterea capacității de apărare a UE

România susține creșterea capacității de apărare a Uniunii Europene iar, în același timp, consolidarea bugetară rămâne o prioritate, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

  • 0
  • 93 vizualizări

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană s-au reunit în perioada 10-11 martie la Bruxelles, pentru continuarea discuțiilor privind soluțiile de finanțare a apărării, în marja reuniunilor Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) și Eurogrup în format extins (UE27), la care România a fost reprezentată de Tanczos Barna.

Pachetul ”Reînarmarea Europei” susținut de lideri în Consiliul European cuprinde, printre altele, un nou instrument financiar prin care statele membre pot accesa împrumuturi garantate din bugetul UE în valoare de până la 150 miliarde euro, dar și o flexibilizare a tratamentului fiscal al cheltuielilor pentru apărare în Pactul de Stabilitate și Creștere.

”Uniunea Europeană are nevoie de o capacitate sporită de apărare. În același timp, pentru România, consolidarea bugetară rămâne o prioritate. Continuăm construcția de autostrăzi și spitale, dezvoltarea comunităților locale și sprijinirea afacerilor, pentru care am alocat fonduri record anul acesta. La nivel european, creșterea competitivității trebuie susținută și prin reducerea sarcinilor administrative ale companiilor, iar România sprijină implementarea cât mai rapidă a propunerilor Comisiei în acest sens”, a precizat Tanczos Barna.

În cadrul reuniunii ECOFIN, miniștrii au avut un schimb de opinii pe setul de ”propuneri Omnibus” care vizează simplificarea diferitelor acte legislative, obiectivul fiind de a contribui la reducerea cu cel puțin 25% a sarcinilor administrative și cu cel puțin 35% pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

”România susține necesitatea simplificării cadrului de reglementare în domeniul fiscal în beneficiul întreprinderilor, inclusiv prin reducerea sarcinilor de raportare și eliminarea dispozițiilor care se suprapun. Simplificarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) este esențială pentru sectoarele cu emisii mari de carbon. Propunerea sprijnită și de România vizează exceptarea micilor importatori (sub 50 tone anual) din sectoarele de ciment, îngrășăminte, electricitate, aluminiu, fier și oțel din domeniul de aplicare”, a mai declarat ministrul Finanțelor.

CCR a respins contestația lui Călin Georgescu. Acesta iese din cursa pentru prezidențiale, extremiștii se reorganizează
Prev Post CCR a respins contestația lui Călin Georgescu. Acesta iese din cursa pentru prezidențiale, extremiștii se reorganizează
Crin Antonescu are undă verde la prezidențiale. BEC i-a validat candidatura
Next Post Crin Antonescu are undă verde la prezidențiale. BEC i-a validat candidatura
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *