Bolojan: ”Vreau să nu am un disconfort când mă uit în ochii oamenilor”

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a oferit, luni, un interviu exclusiv pentru Digi 24, în care a atins subiectele de actualitate și a ținut să precizeze că va face tot ce depinde de el în această perioadă pentru a gestiona cât mai bine situația țării atât în plan intern, cât și extern.

  • 0
  • 181 vizualizări

Așa cum s-a văzut încă de la instalarea sa la Cotroceni, și în interviul de la Digi 24 s-a confirmat că Bolojan este un politician român atipic, nu este spumos, nu aruncă bombe de presă, însă, discursul său direct, apăsat, diplomatic, impune respect și oferă credibilitate.

Președintele interimar a răspuns la cele mai importante subiecte ale momentului, de la invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu, la chestiuni legate de candidatura sa, securitatea Europei, războiul din Ucraina sau faptul că locuiește la Cotroceni și călătorește cu avioane de linie.

Cele mai importante declarații ale lui Ilie Bolojan:

Despre Călin Georgescu: ”Evit să fac aprecieri și să pun etichete. Nu este fair-play să intru mai mult în această campanie. Domnul Călin Georgescu s-a calificat sau s-a descalificat prin afirmatiile dânsului, iar românii și-au format o opinie în privința dânsului. Este sănătos pentru democrație să fie validate candidaturile care respectă prevederile legale, este un punct de vedere corect și cinstit. Eu aș refuza, din respect pentru cetățeni, să mă pronunț într-o situație sau alta. Respectarea legilor de către toți este o condiție de bază, nimeni nu este mai presus de lege”.

Despre decizia BEC: ”Am încercat să nu fac comentarii despre o decizie sau alta, BEC este autoritatea învestită prin lege să valideze sau să respingă candidaturi. Cei care sunt nemulțumiți de deciziile BEC au posibilitatea să facă un recurs la CCR, care într-un termen scurt se va pronunța. Oricât ai fi de nemultumit, orice om rațional asteaptă decizia și urmează pașii legali. Nu putem decât să respectăm aceste decizii pentru o ordine constituțională, pentru o societate sigură. Cu cât se argumentează mai bine aceste decizii, cu atât cetățenii pot decide mai clar pe cine vor alege”.

Despre violențele de la BEC: ”Cred că în orice țară care se pretinde democratică și stabilă, violențele sunt de condamnat și nu ne pot duce într-o direcție bună. Orice om responsabil nu trebuie să susțină aceste lucruri, trebuie să îndemnăm toți cetățenii, pe care îi respect, să protesteze într-o manieră civilizată”.

Despre George Simion: ”Îndemnurile la violență sunt un lucru total anormal, sunt de evitat, duc la degradare, la distrugere. Orice om politic trebuie să fie responsabil, să nu recurgă la aceste lucruri. Sfatul meu este să se oprească, iar dacă vrem o țară stabilă nu aceasta este soluția”.

Despre decizia CSAT: ”Odată ce CSAT a adoptat această decizie și a făcut transparente documentele, acestea au ajuns la toate instituțiile statului, parchetele au luat deciziile pe care le-au considerat. Am făcut o solicitare dacă au apărut elemente suplimentare, iar în caz că sunt, nu văd de ce nu le-am face publice. Anularea alegerilor a fost o decizie pe care nu și-a dorit-o nimeni. În 4 si 18 mai, românii vor putea să își aleagă președintele dorit. Eu am încercat să fac tot ce ține de mine pentru a atrage atenția instituțiilor pentru a-și asuma responsabilitatea pentru ca procesul electoral să se desfășoare normal. Fac un apel la cetățeni să se comporte responsabil, iar instituțiile să-și facă treaba, nu am altceva ce să fac mai mult”.

Candidatura sa la președinție: ”Discutăm foarte deschis, înainte de a ajunge președinte interimar am semnat un protocol pentru a evita o ceartă în coaliție. Existau riscuri ca această coaliție să nu funcționeze. Una dintre condițiile de bază pentru a nu exista complicații bugetare este o guvernare stabilă. Constituția a fost gândită ca țara să fie ca o mașină cu două volane, unul la președinte, cu puteri limitate, altul la prim-ministru. Președintele nu este un factotum”.

Despre cine l-a propus pe Antonescu: ”A fost o discutie pentru mai mulți candidați, iar PNL a făcut propunerea legată de Crin Antonescu. Lucrurile sunt clare în privința domnului Antonescu, și-a depus candidatura și este susținut de coaliție”.

Propunere de a fi premier după alegeri: ”Aceasta chestiune nu s-a discutat în coaliție. Este important ca România să își folosească din plin cei mai buni oameni, tema salvatorului este falsă, nu exista asa ceva, fară echipă, profesioniști și dialog nu se poate face nimic”.

Despre Volodimir Zelenski: ”Pentru mine, personal, nu doar Zelenski, dar și ucrainenii au avut un comportament care merită tot respectul. Rezistând acolo, au ținut departe de noi ambițiile neo-imperiale ale Rusiei. Sper să se ajungă la o înțelegere în aceste zile și să înceapă negocierile de pace. E regretabil ce s-a întamplat în Biroul Oval”.

NATO fără SUA: ”În momentul de față, Europa nu se poate descurca fără Statele Unite, a fost o construcție care a funcționat zeci de ani. SUA și NATO reprezintă în continuare axa de bază în apărarea Europei. Am avut înțelegeri și discuții cu Guvernul înainte de toate aceste întâlniri externe, ca să pot angaja România în deplină cunoștință de cauză, ca un partener serios. Am discutat cu premierul, ministrul de externe, cel de apărare, ca să știm clar pozitia României, să ne reprezentăm interesele cât mai bine”.

Un eventual atac direct al Rusiei: ”Nu se lucrează la un astfel de scenariu. NATO are toate scenariile militare făcute pentru orice situație militară care ar afecta țările NATO.”

Trimiterea de trupe în Ucraina: ”Este o decizie care se bazează pe consultări parlamentare. În această situație, nu se pune problema să trimitem trupe. Pe cât posibil, să evităm situații sau provocări care să ne atragă într-un conflict sau altul”.

Despre postările lui Elon Musk: ”Cred că România trebuie să răspundă instituțional, nu este un lucru bun să intrăm în astfel de dispute”.

Despre faptul că locuiește la Cotroceni: ”Știind că sunt pe o durata limitată, am optat să stau acolo din considerente de eficiență, nu mai pierzi 30-40 de minute în trafic și nu te mai pomenesc cetățenii, când ți se face culoar de trecere, iar ei stau blocați în trafic ca să treci tu.”

Călătoriile cu avioane de linie: ”Costurile sunt de 10 ori  mai mici și este vorba despre respectul față de cetățeni. A încerca să rămâi cu piciorele pe pământ este foarte important. Inclusiv riscând ca anumiți cetățeni în aeroport să nu te laude, te mai critică, te mai înjură, dar așa nu te izolezi total. Cand te izolezi și deciziile sunt rupte de realitate. Nu fac lucruri populiste, ci din respect pentru cetățeni. Periodic, toate cheltuielile președinției se vor face publice, ca să nu existe niciun fel de discuții, este o chestiune normală”.

Furtul unui camion în tinerețe: ”De când am ajuns președinte PNL am avut parte de multe mizerii. În anii ’90 eram student la Timișoara, la a doua facultate, n-am lucrat în Germania, n-am furat niciun camion, n-am permis de camion, n-am avut nicio problemă cu Interpolul. N-ai cum să te lupți cu astfel de mizerii, chiar dacă oamenii care nu te știu își fac impresii greșite. Dacă nu ai o forță interioară, cand auzi astfel de lucruri îți vine să te lași de toate”.

Ce va face după interimatul la Cotroceni: ”Voi reveni în Senat, în calitate de senator. Iar dacă și colegii mei vor considera, ar trebui să continui ca președinte PNL. Pentru mine este important ca atunci când plec dintr-o funcție să las lucrurile mai bine decât le-am găsit. Iar când mă duc pe stradă să nu am un disconfort când mă uit în ochii oamenilor”.

„Trei tenori italieni” - spectacol în Baia Mare
Prev Post „Trei tenori italieni” - spectacol în Baia Mare
Călin Georgescu a depus contestația la CCR. Vezi când va afla verdictul
Next Post Călin Georgescu a depus contestația la CCR. Vezi când va afla verdictul
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *