Prima contestație la candidatura lui Georgescu a fost făcută de Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, care a cerut verificarea îndeplinirii condiţiilor legale, dar şi respingerea candidaturii.
”Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, transmite SNSPA într-un comunicat.
Remus Pricopie susține că ”orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României. În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept”.
Cea de-a doua contestație privind candidatura lui Georgescu a venit din partea avocatului Bogdan Ionescu, care susține că interpretarea sa este aceea că BEC trebuie să acţioneze şi în spiritul Constituţiei, amintind că în hotărârea prin care s-au anulat alegerile se arată că BEC are obligaţia ”de a analiza condiţiile de eligibilitate din punct de vedere al Constituţiei”.
”Am avut ca punct de pornire Decizia nr 2 din 2024 a Curţii Constituţionale, cazul Şoşoacă. Şi acolo, Curtea Constituţională a analizat conduita şi declaraţiile publice ale candidatei Şoşoacă şi efectele acestei conduite şi declaraţi pe plan constituţional. În opinia mea, şi îmi asum deplin următoarele informaţii, domnul Călin Georgescu nu îndeplineşte aceste condiţii de eligibilitate fiind o persoană nu numai cu un discurs, ci cu o ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană. Elogiază criminali de război, bunăoară Ion Antonescu, elogiază criminali psihopaţi de genul Corneliu Zelea Codreanu, elogiază Mişcarea Legionară. Are nişte declaraţii absolut şocante pentru, spun eu, orice persoană de bun simţ şi de bună credinţă”, a precizat avocatul Ionescu.
Cele două contestații ar fi fost deja trimise de Biroul Electoral Central (BEC) la Curtea Constituțională a României (CCR), care potrivit unor surse judiciare se va întâlni sâmbătă în cadrul unei ședințe pentru a judeca aceste spețe.