Bolojan a avut numeroase întâlniri cu oficiali europeni înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European. Și-a început ziua întâlnindu-se cu președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, înaintea summitului PPE, după care a avut o întrevedere cu liderul Partidului Creștin-Democrat din Germania, Friedrich Merz.
A urmat o discuție cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, privind întărirea Flancului Estic, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și cu Președinta Parlamentului European, Roberta Matsola.
Potrivit lui Bolojan, discuțiile comune cu acești oficiali s-au axat pe colaborarea României cu toate statele din UE privind provocările de securitate în contextul global actual, precum și oportunitățile de dezvoltate economică pentru țara noastră.
În privința summitului Consiliului European, la care a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și care a durat peste 7 ore, Bolojan și-a împărțit declarațiile în două: înarmarea Europei și războiul din Ucraina.
Despre înarmarea Europei:
”În privința apărării europene, a fost adoptată o decizie votată în unanimitate de toți cei 27 de membri, astfel că Europa își va asuma un rol mult mai mare privind propria apărare. Acest lucru ar urma să se facă prin alocarea de fonduri de apărare, s-a creat posibilitatea pentru toate statele privind clauza de salvgardare. De asemenea, se va acorda suma de 150 de miliarde de euro, un împrumut susținut de UE și pus la dispoziția statelor să fie folosit pentru chetuieli de apărare. În cazul în care vor fi fonduri care nu vor fi cheltuite, acestea vor fi redistribuite către alte state. În plus, Banca Mondială va acorda credite pentru industria de apărare. Pentru fiecare țară s-au stabilit achiziții comune de drone, sateliti, echipamente militare etc. O altă prioritate la nivel de Europa o reprezintă întărirea Flancului de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră și, firesc, la toate granițele UE. Cu toate acestea, NATO rămâne fundamentul apărării colective.”
Despre războiul din Ucraina:
”După o prezentare a actualei situații din partea președintelui Zelenski, s-a reconfrimat sprijinul pentru această țară din partea Europei pentru a avea o poziție bună la negocieri. Dorim încetarea focului, să se ajungă la un acord de pace, dar acest armistițiu să nu fie doar o pauză, ci să fie bazat pe o pace justă și durabilă, cu prezența Ucrainei și a Europei la negocieri. Toată această situație prezentată a fost votată de 26 de țări, cu exceptia Ungariei. Nu vom trimite trupe în teritoriu, să fie foarte clar. Președintele Zelenski a transmis că acordul cu SUA se va semna săptămâna viitoare.”
Întrebat despre o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale, Bolojan a oferit, din nou, același răspuns ferm: ”Coaliția are un protocol, un candidat și voi respecta acest protocol”.