Potrivit lui Marcel Boloș, România nu mai este o periferie economică, ci o țară care recuperează rapid decalajele și care a depășit Polonia, Ungaria, Croația și Grecia la PIB per capita, un indicator esențial al nivelului de trai.
”Într-o perioadă în care vocile extremiste încearcă să minimalizeze beneficiile apartenenței noastre la Uniunea Europeană, să nu uităm că dezvoltarea nu este o chestiune de mândrie naivă, ci de pragmatism. România nu a crescut din nimic, nu s-a transformat peste noapte și, cu siguranță, nu s-a dezvoltat prin refuzul oportunităților. De la aderare, România a primit peste 100 de miliarde de euro din fonduri europene, valoare brută. Este motorul care a schimbat fundamental structura economiei noastre”, a precizat ministrul.
”Cifra spune foarte multe, valoarea investițiilor realizate este aproximativ egală cu valoarea PIB-ului la momentul aderării. Dacă suntem inconștienți, blamăm blocul european, dar faptul că ne aflăm în cel mai bun moment al dezvoltării țării noastre este un lucru care se datorează apartenenței la comunitatea europeană și NATO”, a mai afirmat Boloș.
Oficialul guvernului a precizat că fondurile europene primite de țara noastră se regăsesc în infrastructură, unde aproape 900 km de autostrăzi și drumuri expres au fost construiți în ultimele două decenii.
Boloș mai susține că fără banii europeni, România ar fi fost blocată într-un ciclu nesfârșit de subdezvoltare, rămânând dependentă doar de un buget național insuficient pentru investiții strategice.
”Peste două milioane de români au fost conectați la rețeaua de canalizare. Peste 100.000 de companii au primit granturi pentru dezvoltare. Mii de școli și spitale au fost renovate, dotate sau extinse. S-au creat locuri de muncă stabile și s-au atras investiții noi. Toate acestea sunt fapte, nu opinii. Investițiile au antrenat economia, iar ritmul anual al investițiilor private din economie s-a triplat în anul 2024, față de momentul aderării, de la circa 100 miliarde lei, la peste 350 miliarde lei. Să ne uităm la vecinii care nu au avut acces la aceste fonduri - rămași semnificativ în urmă. Realitatea e una singură: UE a fost și rămâne partenerul nostru în dezvoltare. Prin apartenența la blocul european, România a ales progresul”, a conchis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.