Premierul a adăugat că apariția unui instrument european de împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru investiții în apărare și susținerea capitalului privat vor ajuta la deschiderea de noi unități de producție în România.
”Comisia Europeană dă dreptate României. Cheltuielile de apărare nu vor fi incluse în calculul deficitului bugetar! Voi răspunde la scrisoarea președintelui Comisiei Europene privind Planul ReArm Europe că sunt de acord să alocăm suplimentar fonduri pentru armament, cu condiția ca banii să ajungă exclusiv la fabrici din industria românească de apărare. Așa putem să angajăm oameni în plus și să producem în trei schimburi! Planul anunțat, ieri, la Bruxelles arată că Europa înțelege urgența majorării cheltuielilor de apărare, scoțând aceste sume din calculul deficitului bugetar. Este exact ce susține România încă de la începutul războiului din Ucraina”, a declarat Ciolacu.
Șeful Executivului a încheiat: ”Așadar, rămânem pe coordonatele de până acum: da - pentru majorarea cheltuielilor de apărare, nu - pentru trimiterea de trupe românești în Ucraina”.
Comisia Europeană a propus un plan în cinci puncte pentru a accelera și susține eforturile pentru apărarea UE, o măsură anunțată înaintea Consiliului European extraordinar de joi, de către șefa Executivului UE, Ursula von der Leyen.
Noile planuri ale UE de consolidare a industriei europene de apărare și de creștere a capacităților militare, ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro, a mai precizat președinta Comisiei Europene.