În urmă cu doar patru zile, premierul Marcel Ciolacu considera că Toni Greblă nu ar trebui să mai conducă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), dar la acel moment a subliniat că decizia de schimbare a acestuia aparține Parlamentului.
În aceste condiții, coaliția a decis, marți, să declanșeze procedurile de revocare a lui Toni Greblă din funcția de președinte al AEP, iar ordinea de zi a Birourilor Permanente Reunite va fi suplimentată cu acest punct.
Coaliția îi reproșează lui Greblă managementul defectuos al Autorității Electorale Permanente, neregulile constatate de Curtea de Conturi privind majorarea ilegală a salariului și închirierea spațiului de la Romexpo, dar și achiziția scumpă de mobilier.
Decizia, confirmată de mai mulți parlamentari, vine la inițiativa PSD, iar liberalii și UDMR și-au dat, de asemenea, acordul pentru această mutare. În acest moment, coaliția PSD-PNL-UDMR și Minorități are 242 de parlamentari, iar pentru majoritate în Parlament, astfel încât un proiect sau o propunere să treacă, e nevoie de 233 de voturi.
Parlamentul l-a votat pe Toni Greblă în martie 2023 drept noul şef al Autorității Electorale Permanente pentru un mandat de 8 ani. Decizia a fost luată de majoritatea formată atunci din PSD și PNL. Greblă fusese până atunci prefectul Capitalei.
Mandatul președintelui AEP poate înceta prin expirarea mandatului, demisie, revocare sau deces. ”Președintele și vicepreședinții pot fi revocați din funcție, pentru motive temeinice, de către autoritățile care i-au numit”, se precizează în lege.