Aflată într-o perioadă extrem de delicată atât din punct de vedere economic, cât și la nivel de securitate europeană, România trebuie să joace inteligent și să ia decizii clare și sigure pentru viitorul său.
Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu se pune problema ca țara noastră să aleagă între UE și SUA, atâta vreme cât are angajamente durabile cu ambele și are nevoie stringentă de fiecare dintre cele două mari puteri.
Astfel, fără UE, vom pierde fonduri de miliarde de euro și dezvoltarea țării va rămâne doar pe hârtie, în timp ce parteneriatul strategic cu Statele Unite asigură securitatea, la fel ca și în cazul celorlaltor țări din NATO.
”Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană şi SUA. Este o greşeală imensă de a abordare. România nu se poate dezvolta fără fondurile europene şi fără Uniunea Europeană. Am dat 30 de miliarde şi am primit până acum 100 de miliarde. Trebuie să fim mai eficienţi în următoarea perioadă pentru a recupera decalajele. Nu pot vorbi de securitatea României fără apartenţa la NATO şi fără parteneriatul strategic cu SUA”, a declarat Marcel Ciolacu.
”Suntem într-un moment de repoziţionări, într-un moment de negocieri, iar în acest moment să luăm partea unora sau altora, ar fi o greşeală de abordare a politicii externe a României”.
Șeful Executivului a continuat: ”Este normal să fie o poziţionare între Statele Unite şi Europa pentru că face parte dintr-un mecanism. Sunt ferm convins că în perioada următoare vom vedea cu toţii că abordările sunt comune. Sunt două rezoluţii propuse, două rezoluţii aflate în Consiliul de Securitate, o rezoluţie pe care o propune Uniunea Europeană în plenul Adunării Generale ONU, dar veţi vedea, România, din punctul meu de vedere, va trebui ambele rezoluţii să le susţină pentru că spun acelaşi lucru”.
De asemenea, Marcel Ciolacu a mai precizat, luni, la 3 ani de la declanșarea războiului, că nu se poate vorbi despre o pace durabilă în Ucraina fără implicarea SUA: ”Va fi o întâlnire, cred că şi astăzi, cu un punct de vedere al Uniunii Europene şi să vedem cum va fi abordarea în ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei. Nu putem vorbi despre o pace durabilă, nu conjuncturală, fără implicarea partenerului strategic al României, SUA”.