Negocierile de încetare a războiului din Ucraina reconfirmă, tot mai clar, faptul că Rusia a rămas dintotdeauna interesată de zona Europei de Est, iar România este vizată direct în tot acest delir de putere al lui Vladimir Putin.
La Riad, rușii au avut direcții clare, iar pe lângă problema Ucrainei, au solicitat ca SUA să-și retragă trupele din Europa de Est, pentru a prelua controlul zonei, așa cum s-a întâmplat înainte de 1989.
”E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americani. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibiltiate privind criza. Au abordat pragmatic și tranzacționist în sensul asumării unor responsabilități, partajate între europeni și americani”, a precizat Diaconescu la Antena 3.
Consilierul prezidențial a mai menționat că partea rusă le-a cerut americanilor să retragă garanțiile de securitate acordate statelor care au intrat în NATO după 1997, printre care și România. O astfel de solicitare fusese făcută de Moscova și înaintea invaziei în Ucraina, însă, partea americană a refuzat la acel moment.
Oficialul a precizat că România a fost informată în privința discuțiilor: ”Am fost informați. Informațiile le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”.
Reprezentanții Rusiei și Statelor Unite au purtat, marți, o primă rundă de negocieri în Arabia Saudită, fără participarea europenilor sau a ucrainenilor. În replică, președintele Franței, Emmanuel Macron, a organizat discuții cu liderii europeni despre Ucraina și securitatea continentului, iar la cea de miercuri a luat parte și Ilie Bolojan.