Principala temă de discuție a fost legată de situația din Ucraina, Bolojan fiind singurul președinte de stat prezent la Palatul Elysse, alături de prim-ministrul din Luxemburg, celelalte țări participând prin videoconferință.
”În primul rând, o concluzie importantă este că securitatea Ucrainei este și a Europei, și a României. Nu suntem alături de Ucraina doar dintr-un sentiment umanitar, în primul rând, din acest motiv și din nedreptate, ci suntem și dintr-un interes strategic”, a spus Bolojan, care după întâlnirea cu omologul său a oferit declarații la sediul Ambasadei României la Paris.
Bolojan, care a ajuns la Paris cu o cursă de linie, a mai precizat că a fost reconfirmat parteneriatul strategic dintre România și Franța și a anunțat că prezența militară franceză în țara noastră va fi consolidată în perioada următoare.
”Am avut o primă întâlnire bilaterală cu președintele Macron, are a fost o întâlnire foarte bună. Ne-am asigurat încă o dată că, așa cum Franța a fost alături de România și astăzi rămâne alături de noi, am reconfirmat parteneriatul strategic, am reconfirmat încă o dată stabilitatea prezenței militare franceze în România la solicitarea țării noastre, avem un contingent important francez care contribuie alături de celelalte state la securitatea țării noastre, am confirmat că această prezență va fi consolidtată în perioada următoare”, a mai afirmat Bolojan.
”Datorită NATO, România a fost o țară sigură, în care s-a putut investi, oamenii au avut liniște. Acest lucru s-a datorat protecției asigurate de cea mai importantă forță din NATO, SUA, iar dezvoltarea ne-a fost asigurată de apartenanța la UE. Asta a însemnat libera circulație, a însemnat investiții, bani europeni. Cele două au însemnat, de fapt, o comunitate de valori în care am fost cu toții, lucru pe care ni-l dorium în continuare”, a mai adăugat Bolojan, explicând contextul întâlnirii de la Paris.
Cei doi lideri au discutat și despre continuarea cooperării în zona economică, în industria de apărare, ”având în vedere nu doar necesitățile regionale, dar și posibilitatea ca această industrie să fie un pol de dezvoltare în România în anii următori”.