Reunirea informală convocată de președintele Franței, Emmanuel Macron, a relevat faptul că Europa este, totuși, capabilă să strângă rândurile și să-și impună punctul de vedere privind condițiile de încetare a războiului din Ucraina.
Președintele Macron a discutat atât cu Donald Trump, cât și cu Volodimir Zelenski înaintea întâlnirii de luni, iar concluzia sa a fost că ”o pace de durată în Ucraina trebuie să fie însoţită de garanţii de securitate puternice şi credibile”.
Același lucru l-a reiterat și secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a precizat că ”Europa este pregătită și are voința să se întărească, să preia inițiativa în a oferi garanții de securitate Ucrainei”.
România nu a fost invitată la această întâlnire, în care s-a mai stabilit să se mărească sumele investite în apărare la nivel european, iar potrivit ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, țara noastră a fost reprezentată de Polonia, prin prezența prim-ministrului Donald Tusk.
Cele mai importante declarații ale liderilor europeni după întâlnirea de la Paris:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
”La Paris, am reafirmat că Ucraina merită pacea prin putere. Pace care respectă independența și integritatea sa teritorială, cu garanții de securitate puternice. Europa își asumă pe deplin partea sa de asistență militară pentru Ucraina. În același timp, avem nevoie de o creștere a apărării în Europa”.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
”Vreau să spun că, foarte sincer, oamenii vorbesc peste capul Ucrainei, despre rezultatul discuțiilor de pace care nu au avut loc și la care Ucraina nu a spus da.Dacă statele europene doresc să cheltuiască mai mult (decât 2%) pentru apărare, Germania sprijină ca aceste cheltuieli să nu fie luate în considerare în calculele deficitului bugetar european”.
Keir Starmer, prim-ministrul Regatului Unit
”Reuniunea informală de astăzi a liderilor europeni a fost un prim pas vital pentru a răspunde acestei provocări privind apărarea. Este clar că SUA nu vor părăsi NATO, dar noi, europenii, va trebui să facem mai mult. Europa trebuie să își joace rolul și sunt pregătit să iau în considerare angajarea de forțe britanice pe teren, alături de altele, în cazul în care există un acord de pace de durată, dar trebuie să existe un sprijin din partea SUA, deoarece o garanție de securitate din partea SUA este singura modalitate de a descuraja în mod eficient Rusia să atace din nou Ucraina”.
Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei
”Relațiile transatlantice și prietenia noastră cu Statele Unite se află într-o nouă etapă și cu toții vedem acest lucru. Probabil că nimeni nu ar trebui să fie surprins că această reuniune de astăzi a confirmat, de asemenea, că partenerii noștri europeni își dau seama că a venit timpul ca Europa să aibă o capacitate mult mai mare de a se apăra”.
Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei
”Toți europenii trebuie să accelereze atunci când vine vorba de Ucraina și, în același timp, să majoreze cheltuielile de apărare acasă, deoarece Rusia amenință acum, din păcate, întreaga Europă. Nu cred că (rușii) se vor opri în Ucraina și, prin urmare, sunt foarte îngrijorată cu privire la realizarea unei încetări rapide a focului, deoarece i-ar putea oferi lui Putin și Rusiei posibilitatea de a reveni și de a se mobiliza din nou, de a ataca Ucraina sau o altă țară din Europa”.
Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei
”Discuțiile de pace trebuie să implice activ UE și Ucraina, să consolideze ordinea multilaterală și dreptul internațional și, de asemenea, să consolideze Europa”.
În cursul zilei de marți, Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, se va întâlni la Riad cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, reuniunea din Arabia Saudită derulându-se atât pe baza unor negocieri de încetare a războiul din Ucraina, dar mai ales pentru pregătirea unui eventual viitor summit între Donald Trump și Vladimir Putin.