Rata anuală a inflației ar urma să ajungă la 3,8% în trimestrul IV din 2025, conform așteptărilor prezentate azi de BNR.
Guvernatorul a explicat și prudența BNR în ceea ce privește politica monetară: chiar dacă România nu mai e campioană la inflație în UE, există tensiuni politice interne, iar stabilitatea cursului de schimb e foarte importantă.
În luna ianuarie 2025, rata anuală a inflației a scăzut la 4,95 la sută, prioritar sub impactul unor efecte de bază consistente manifestate la nivelul inflației CORE2 ajustat, a cărei rată anuală s-a redus la 5,1 la sută. În aceste condiții, rata medie anuală a inflației IPC a coborât în ianuarie 2025 la 5,4 la sută.
Cele mai importante declarațiile ale lui Mugur Isărescu:
Prețul combustibililor s-a majorat ca urmare a creșterii cotației pertrolului și aprecierii dolarului. Modificările au fost benigne până acum și nu s-au dus în alte părți, dar să vedem cum evoluează negocierile, discuțiile între SUA și Rusia.
Serviciile: Până acum, sunt partea cea mai dinamică a inflației interne. Dinamica anuală a prețurilor serviciilor de piață s-a temperat, dar costurile salariale continuă să exercite presiuni. Ne așteptăm la inflație ceva mai mare pe partea de servicii.
Avem deficit de forță de muncă, majorări repetate a salariului minim.
Veste nu foarte bună, din punct de vedere al inflației și a creșterii economice: investițiile și-au temperat constant creșterea în 2024. Anul precedent avem o creștere, cât a fost, mică, bazată mai mult pe consum.
Balanța comercială a înregistrat o deteriorare masivă. Excedentul de cerere s-a dus în mare măsură pe importuri.
Rata anuală a inflației este estimată la 3,8% pentru T4 2025. Suntem, față de prognoza anterioară, un pic mai sus acum.
Faptul că avem o rată de dobândă mai ridicată e legată de tensiunile politice interne și de faptul că acum, în mod corect, considerăm că stabilitatea financiară și stabilitea cursului de schimb foarte importantă. Din această cauză și prudența noastră, care nu e exagerată.
Concret, românii trebuie să se aștepte în perioada următoare la o creștere de prețuri pentru mai multe produse, pe fondul valului de inflație, iar cel mai probabil euro va trece de pragul de 5 lei, potrivit estimărilor.