După mesajele și luările de poziție din ultima perioadă din partea unor reprezentanți de vârf ai mediului de afaceri din România, se pare că răbdarea acestora cu privire la acțiunile și atitudinea guvernului față de cei care duc pe umeri economia României s-a cam terminat. Au trecut aproape 2 luni de la instalarea noului Guvern care a promis cu surle și trâmbițe reforme și schimbare, dar parcă pe agenda zilnică a acestora nu vezi decât ce taxe și impozite să mai introducă sau nu, banii insuficienți de la buget, împrumuturile săptămânale ale statului, revoltele unor categorii de bugetari cărora vor să li se reduca privilegiile etc și aproape nimic despre ceea ce au promis că vor face.
Astfel, după mesajul dur transmis guvernului de către Dan Șucu presedintele confederației patronale Concordia, iată că și Cristian Erbașu, președintele Confederației Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR) dă cărțile pe față.
În momentul acesta, într-o perioadă în care într-adevăr sunt multe blocaje, statul are o atitudine dominantă și agresivă asupra mediului de afaceri, a declarat Cristian Erbașu, președintele Confederației Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR), cu ocazia Forumului Dezvoltăm România.
Statul are datorii, obligații, pentru că nu are suficiente venituri, însă solicită taxe cât mai mari, cât mai multe și cât mai repede posibil.
Cristian Erbașu a atras atenția că dialogul dintre autorități și mediul economic este din ce în ce mai dificil: „ În ultimul timp, cred că toate aceste greutăți, fie că au fost interne, fie că au fost externe, au influențat în rău dialogul dintre stat și mediul economic”.
Din cauza situației din ce în ce mai dificilă a României din punct de vedere economic, politicienii și reprezentanții statului sunt nevoiți să ia măsuri nepopulare, pentru a reduce cheltuielile. Așadar, spune domnul Erbașu, cei din clasa politică preferă să nu participe la dialogul cu reprezentanți ai mediului economic și să aștepte altă ocazie.
Două probleme majore afectează sectorul construcțiilor
Sectorul construcțiilor din România se confruntă în prezent cu două probleme majore care afectează dezvoltarea afacerilor și relația dintre mediul privat și stat: taxarea excesivă a forței de muncă și refuzul statului de a compensa datoriile pe care le are către constructori cu obligațiile fiscale ale acestora.
Alături de turism și agricultură, sectorul construcțiilor este unul dintre cele cu cei mai mulți angajați din România.
Deși au beneficiat de creșteri considerabile ale salariilor în ultimii ani, angajații din construcții, turism și agricultură încă au venituri mici comparativ cu cei din alte sectoare de activitate.
„Problema noastră de bază, având foarte mulți angajați în aceste domenii, o reprezintă salarizarea și taxarea forței de muncă din România”, a declarat Cristian Erbașu.
El a explicat că, deși nivelul salariilor din țara noastră este încă mai scăzut decât în țările vest-europene în aceste trei sectoare de activitate, totuși, România are cel mai ridicat nivel de taxare a forței de muncă din Europa.
Compensarea datoriilor între stat si firme
Un alt punct sensibil pentru cei ce activează în domeniul construcțiilor este refuzul autorităților de a compensa datoriile pe care statul le are față de constructori cu obligațiile fiscale ale acestora.
De cele mai multe ori, statul plătește facturile constructorilor doar atunci când dispune de bugetul pentru finanțări. Astfel, foarte mulți constructori sunt plătiți cu foarte mari întârzieri pentru lucrările publice pe care le execută.
Totuși, constructorii sunt obligați să plătească la timp toate taxele și impozitele, indiferent de încasări, pentru a nu acumula penalități.
„Dacă statul are bani de dat, datorii către privat, și privatul la rândul lui trebuie să plătească impozite, de ce nu acceptă statul să se compenseze aceste datorii? În acest caz, statul îți zice: «Eu îți plătesc când voi putea, dar tu plătești taxele acum»”, spune domnul Erbașu.
Acest blocaj creează adesea probleme financiare grave constructorilor și generează instabilitate lor, dar și proiectelor de investiții publice.
Domnul Erbașu consideră că ar fi oportun atât pentru stat, cât și pentru companiile private, ca sumele de plată să fie compensate între stat și constructor, astfel evitându-se blocajele.
Din cauza faptului că statul nu face la timp plățile către constructori, aceștia ajung să plătească impozit și TVA din banii lor sau împrumutați pentru o lucrare pe care tot ei au edificat-o și pentru care ar trebui să fie plătiți.
De multe ori, neavând alte surse de venit, firmele care trebuie să plătească impozite către stat deși nu au primit încă banii pe lucrări ajung în imposibilitatea de a mai plăti impozitele, acumulând astfel penalități.
Constructorii spun că pot apărea blocaje majore în lipsa unor măsuri fiscale echilibrate, precum și din cauza atitudinii indiferente a statului față de partenerii săi din mediul privat.
O reformă a taxării muncii și implementarea unor mecanisme de compensare a datoriilor statului ar putea contribui la stabilitatea acestui sector vital pentru România.
Cristian Erbașu a mai menționat că și-ar fi dorit ca ministrul finanțelor Tanczos Barna să fi fost prezent la eveniment pentru a afla problemele cu care se confruntă mediul de afaceri. UDMR, al cărui reprezentant este dl Tanczos Barna ministrul finanțelor, prin Programul Ratiunii cu care s-a prezentat în fața electoratului anul trecut a fost partidul cu mesajul cel mai apropiat de mediul privat, promițând:
-
Respect pentru plătitorii de taxe, putere pentru antreprenori! Antreprenorul nu este infractor. Cetățeanul nu este poștaș. Impozit redus pe muncă. Protejarea producătorilor locali.
-
Instituțiile statului ar trebui să plătească penalități pentru întârzieri,
-
reducerea impozitului pe muncă, introducerea salariului bazat pe performanță, plafonarea contribuției la asigurările de sănătate și eliminarea suprataxării pentru munca part-time.
Sursa: arenaconstructiilor.ro
Articole pe aceeasi temă: