Până la începutul anilor ’90, în județul Maramureș existau aproape 1.000 de hectare cultivate cu viță-de-vie, însă, în timp, aceste suprafețe s-au diminuat, iar unele culturi au fost abandonate sau terenurile au fost plantate cu alte soiuri.
Potrivit lui Vlad, cultura viței-de-vie în județul Maramureș este specifică zonelor colinare și dealurilor cu expunere la soare: ”Maramureșul deține puține zone potrivite pentru cultura viței-de-vie, iar majoritatea fermierilor optează pentru terenurile de deal, cele colinare cu un sol adecvat și cu mare expunere la soare și cât mai puține obstacole naturale. Dealurile din vecinătatea localităților Băița, Cicârlău, Bușag, Seini, Tăuții Măgherăuș, dar și unele zone de șes cu pantă ușoară sunt cele mai căutate, precum și locurile unde de zeci de ani există culturi”.
La acest moment, în Maramureș strugurii de diverse soiuri sunt folosiți pentru prepararea vinului sau pentru consum. O parte din producție este valorificată pe piața liberă sau prin târgurile fermierilor și producătorilor asociați.
”În nord-vestul țării, există deja podgorii de câteva zeci sau sute de hectare, iar producția este valorificată în nume propriu prin rețele de magazine sau direct de la producător. Maramureșul încă nu are asemenea producători de anvergură, dar în timp pot apărea”, a mai spus Florin Vlad.