Explozia de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România, anunță ANPM

Incidentul care a avut loc la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru România, a transmis, vineri, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

  • 0
  • 106 vizualizări

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și coordonată de ANPM, monitorizează permanent evoluția radioactivății mediului la nivel național, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obișnuite, specifice acestei perioade.

Datele referitoare la valorile înregistrate sunt obținute prin: Sistemul național de avertizare / alarmare în timp real pentru determinarea debitului dozei gama absorbite în aer, unde datele sunt postate permanent pe site-ul ANPM și analize de laborator pe diferiți factori de mediu, precum aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice și apă de suprafață.

Conform informațiilor primite de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), pe data de 14 februarie 2025, la ora 1:54, a fost înregistrat impactul unei drone cu noul sarcofag ce protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, vineri, că o dronă rusă încărcată cu explozivi a avariat serios în cursul nopții o structură care previne scurgerile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, și că, deși pagubele sunt semnificative, deocamdată nivelul radiațiilor nu a crescut.

Noul sarcofag, numit ”noul scut antiradiații”, este proiectat să reziste 100 de ani. Structura de 108 metri înălțime și 36.000 de tone a fost realizată în 2016, a fost finalizată complet în 2018 și instalată în 2019. Construirea noului sarcofag a costat peste 1,5 miliarde de euro și a fost finanțată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de comunitatea internațională.

Cristian Diaconescu, numit consilier prezidenţial pentru apărare şi coordonator al Cancelariei Preşedintelui
Prev Post Cristian Diaconescu, numit consilier prezidenţial pentru apărare şi coordonator al Cancelariei Preşedintelui
Ilie Bolojan, primul președinte din istoria României care va locui la Palatul Cotroceni
Next Post Ilie Bolojan, primul președinte din istoria României care va locui la Palatul Cotroceni
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *