Bolojan va accepta funcția de președinte interimar al României, după demisia de luni a președintelui Klaus Iohannis, și a trasat câteva direcții la finele zilei de luni, una istorică având în vedere ceea ce s-a întâmplat.
”Mă suspend din partid și din funcția de președinte PNL, iar propunerea mea pentru șefia partidului este domnul Predoiu. De asemenea, la Senat, după consultări cu colegii, vom face mâine o propunere de interimat. La nivel de partid, vom stabili elementele de bază pentru campania de susținere a domnului Crin Antonescu. În cursul zilei de mâine, voi face mai multe declarații legate de funcția de președinte interimar al României”, a declarat Bolojan.
Pe durata interimatului, președintele interimar preia responsabilitățile constituționale ale șefului statului până la desemnarea unui nou președinte.
Vorbim despre reprezentarea României la nivel național și internațional, promulgarea legilor, solicitarea reexaminării acestora, sesizarea CCR în privința constituționalității legilor, numirea și revocarea miniștrilor la propunerea prim-ministrului, precum și exercitarea funcției de comandant suprem al forțelor armate.
Președintele interimar nu are dreptul de a dizolva Parlamentul, de a iniția un referendum și nici de a numi un alt prim-ministru.
Încurajat de demisia lui Iohannis, președintele AUR, George Simion, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, sperând că se vor strânge semnăturile necesare și Parlamentul va vota plecarea actualului Executiv: ”Cine nu va semna și nu va vota este un trădător”.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a susținut că ar fi făcut la fel dacă era în opoziție, dar este covins că această moțiune nu va trece, mizând pe forța și coeziunea actualei coaliții de guvernare.